Rokus Loopik. Wereldreiziger met een missie. Zijn verhaal.

Toen ik afstudeerde als B-verpleegkundige in Oegstgeest, wilde ik eigenlijk maar 1 ding. Ik wilde naar Amsterdam. Ik zag die stad als het mekka voor iemand als ik die een fascinatie had voor grote steden, gekte, verslaving en dakloosheid. Toen ik enige tijd in Amsterdam werkte, wilde ik alleen nog maar naar New York. Ik zoek in mijn leven eigenlijk altijd naar de overtreffende trap. New York is DE stad voor iemand die van stadsgekte houdt. In het jaar 2002 organiseerde ik een studiereis voor 5 leden van het Rehabteam in Amsterdam. Tijdens die studiereis was ik een uur op bezoek bij Pathways to Housing. Het stal mijn hart. Ik ben nooit meer van New York genezen. Het is de hoofdstad van de wereld. Zoveel verschillende culturen leven daar samen, in vrede. En iedereen wil New Yorker zijn of worden. De stad heeft een sterke eigen identiteit en iedereen wil daar deel van uit maken. Ik houd van het arbeidsethos van Amerikanen, hun servicegerichtheid, de hoffelijkheid, de wil om alles met jou te delen wat jij wilt weten (de roddel dat Amerikanen oppervlakkig zijn, is een  mythe), de uitnodigende houding naar mensen van andere origine, het geloof in nieuwe mogelijkheden, de trots die gepaard gaat met het geloof dat je alles kunt bereiken, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Terwijl ik dit schrijf hoor ik mensen “ja, maar……..” zeggen. Als professionals of cliënten aan mijn reizen hebben deelgenomen, wordt er nooit meer in ‘ja, maar…’ en ‘proberen’ gedacht en gesproken. Je doet iets of je doe het niet. Die woorden hebben mensen uit hun vocabulaire geschrapt. Mensen gaan in mogelijkheden denken. De mogelijkheid dat je als mens die ten prooi gevallen is aan een psychiatrische ziekte, kunt herstellen. Dat je ophoudt een etiket te zijn, een stigma. Dat je deel uitmaakt van de samenleving. Dat je kunt liefhebben, dat er van je gehouden wordt. Want ook dat is Amerika. Zij lopen jaren voor.

Een learning expedition is voor mij geslaagd als ik merk dat deelnemers bijvoorbeeld die transformatie al tijdens de reis hebben gemaakt en doorgaans is dat het geval. Het gebeurt altijd. Op 250 mensen was er niet 1 die ontevreden was over wat hij of zij meegemaakt had. Dat heeft ook te maken met het hele lerende concept dat ik in mijn reizen verweven heb. Elke reis is zo goed als je laatste reis. Ik verslap nooit en wil mensen een onvergetelijke ervaring geven. Ik hoop dat ze hun perceptie over cliënten en hun werk bijstellen. Ik hoop dat ze beter gaan luisteren naar cliënten en mensen gaan geven waar zij om vragen.

Rokus Loopik, BA (1959)

 

Relevante opleidingen:

> Louis Cauffman Institute, Trainer Solution Focus Therapy, Mental Health

> LEAP Institute, trainer

> Hogeschool van Utrecht, Psychiatrie

 Relevante werkervaring:

> 2012 – nu gecertificeerd trainer & Dutch Representative bij het LEAP Institute

> 2012 – nu Lid van de Adviesraad van het Podium Naastbetrokkenen

> 2011 – nu trainer bij Bureau de Mat

> 2010 – nu secretaris bij Stichting De Mot Storytelling

> 2010 – nu adviseur bij Housing First Nederland

> 2010 – nu  trainer en lecturer bij RINO Utrecht

> 2009 – nu trainer & coach bij Bureau Rokus Loopik

> 1999 – nu Columnist voor Straatjournaal Haarlem

> 2011 – 2012 Teamcoach bij Team Academie

> en meer

U kunt rechtstreeks contact met Anja opnemen voor meer informatie over de reizen en het ondersteunende programma eRokusLoopik@learning-experience.nl. of m. +31.6.81.420.615.

Voor meer informatie over Rokus zelf, zie zijn volledige profiel op LinkedIn.