Training “ Leren teamcoachen middels dialoog 

Een bijzondere training van 5 losse dagdelen waarin een innovatieve en zeer effectieve wijze van teamcoaching en -begeleiding wordt aangeleerd. Bedoeld voor teamleiders in het onderwijs die op zoek zijn naar een moderne, duurzame en uiterst prettige wijze van coaching of begeleiding. De training bestaat uit vijf losse leersessies van ieder drie uur – verspreid over een aantal maanden – waardoor er een sterke focus is op het leren toepassen van het aangeleerde in de praktijk.

In essentie is teamcoaching gericht op het vergroten van het lerend vermogen van het team. Door in de context van het team samen te leren van ieders ervaringen en inzichten. En mét het team tot nieuwe kennis en actie te komen. Waardoor de leden van het team beter in staat zijn effectief en proactief om te gaan met dat wat zich aandient in hun beroepspraktijk. De dialoog – ook wel de kunst van het samen denken of samen leren genoemd – is bij uitstek het middel om het lerend vermogen van een groep te vergroten. En eenmaal gewend zijn aan dialoog betekent nooit meer terug willen, zo is ook de ervaring van topteams van niet alleen Shell en Motorola maar ook van innovatieve onderwijsinstellingen als het Finse Teamacademy en de Britse Studio Schools. Maar ook al is de dialoog zo oud als de mensheid zelf, we zijn verleerd hoe we een dialoog moeten voeren. Het leren wat een dialoog is, wat de basisprincipes zijn en welke voorwaarden van belang zijn en hoe dat alles kan worden toegepast in teamcoaching, is dan ook waar deze training voor teamleiders om draait.

De training wordt verzorgd door trainers die zelf al vele jaren ervaring in teamcoaching in en buiten het onderwijs hebben, met de dialoog als hun instrument. Gedurende 5 losse leersessies van 3 uur – steeds om de drie weken – nemen zij u mee langs de geschiedenis en de hedendaagse praktijk van dialoog. En oefenen zij met u in de trainingsgroep het leren toepassen van de dialoog en diverse praktische tools daaromtrent, terwijl u de dialoog in uw praktijk als teamcoach of teamleider toepast. Trust the process..

Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod

  • wat is dialoog, en de geschiedenis en hedendaagse praktijk van dialoog
  • hoe we van ‘alleen denken’ naar ‘samen denken’ kunnen komen
  • de kunst van samen denken als de motor van ontwikkeling van lerend vermogen
  • ontwikkelen van essentiële dialoogvaardigheden: de vier basisprincipes van dialoog
  • het creëren van een effectieve context
  • de rol van de dialoogfacilitator (i.c. de teamcoach of teamleider)
  • gebruik van learningtools in het coachproces

Praktische informatie

Teamcoaching is pas werkelijk effectief wanneer er over een langere periode regelmatig sessies worden gepland. Deze opzet maakt het gezamenlijk leren van de praktijk mogelijk. Ook deze training is vanuit deze visie opgezet, en omvat vijf sessies die zijn verspreid over een periode van 15 weken.

  • Voor wie : teamleiders en teamcoaches in onderwijsinstellingen
  • Aantal deelnemers : 8-16
  • Planning : 5 sessies van ieder 3 uur, verspreid over een periode van 15 weken
  • Contacturen : 15 uur in totaal
  • SBU : 10 uur in totaal
  • Kosten : in overleg met opdrachtgever te bepalen
  • Trainers : ir. Anja de Bakker & ir. Robert Stompff

Training op maat

De  training wordt in principe verzorgd in opdracht van één opdrachtgever voor het eigen personeel, mar kan uiteraard ook worden verzorgd voor een anders samengestelde groep. De exacte opzet van deze training wordt in overleg met de opdrachtgever vastgesteld, waarna wij een offerte zullen opstellen ter goedkeuring. De praktische informatie hierboven dient te worden gezien als een indicatie van inhoud en opzet.

–> terug naar ‘training & coaching onderwijs’