Nog 9 dagen en dan vertrek ik samen met 19 schooldirecteuren van de Lowys Porquin Stichting voor een studiereis van 6 dagen naar Finland. Naar Jyväskylä om precies te zijn. Na een half jaar aan voorbereiding gaan we eindelijk op pad. Zelf ben ik eind mei naar Jyväskylä gereisd om de reis inhoudelijk en praktisch voor te bereiden, en mensen, scholen en instituten te bezoeken.

Steeds als ik in Finland ben word ik weer geïnspireerd door de open en lerende attitude van de mensen in het onderwijs. En het plezier dat leraren lijken te hebben in hun vak, de levendigheid. ‘Leren’ is hun core-business en in mindere mate doceren. Deze lerende houding geeft veel ruimte aan kinderen. De deelnemers aan de reis kunnen dit binnenkort ook zelf ervaren.

Behalve mijn voorbereidingen aan de reis is en wordt er in Jyväskylä zelf hard gewerkt aan het programma. Op de Universiteit krijgen we een inleiding over het Finse onderwijssysteem en trends in het Finse en internationaal onderwijs. De te bezoeken scholen nemen ons bij de hand om te laten zien hoe zij werken met kinderen. Er is ook volop tijd om met Finse leraren en school-directeuren te praten over hun werk. Hoe nemen bijvoorbeeld Finse directeuren hun school mee in bepaalde veranderingen of innovaties?

Nog 9 dagen, ik ben er klaar voor……….

 

(Klik voor meer informatie over Anja de Bakker)